laatste week

The Souvenir

PREVIOUSLY UNRELEASED

ratingratingratingratingrating

NRC

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

120 min. English Dutch UNITED KINGDOM

Previously Unreleased: elke zomer besteden we samen met EYE aandacht aan films die wel de selecties van prominente internationale festivals haalden, maar vervolgens nooit de Nederlandse bioscopen bereikten. Onder de naam ‘Previously Unreleased’ is een aantal van deze belangwekkende titels in De FilmHallen en The Movies alsnog te zien.

* Sundance Film Festival 2019 – Winner Grand Jury Prize World Cinema (Dramatic)

De jaren 80. Julie (Honor Swinton Byrne) is een jonge filmstudente van goede komaf die een documentaire wil maken over het leven van een jongen uit een arm milieu. Op zekere dag verschijnt er een zelfverzekerde man, Anthony (Tom Burke), in haar leven door wie ze al snel gefascineerd raakt, hoewel zijn gedrag ook argwaan oproept. Zelfs wanneer ze zijn duistere geheim leert kennen, is dat nog geen reden de relatie te verbreken.

The Souvenir, gebaseerd op persoonlijke ervaringen van de regisseuse, onderscheidt zich van andere films over giftige relaties doordat in de regie elk cliché, elke voorspelbare confrontatie uit de weg wordt gegaan. Hoofdrolspeelster Swinton Byrne is niet alleen in de film, maar ook in werkelijkheid de dochter van actrice Tilda Swinton.

Joanna Hogg zit haar personages graag dicht op de huid. Een gevolg van haar liefde voor statische beeldvoering, lange opnames en protagonisten met een beklemmende binnen- en buitenwereld. De Britse cineaste bestudeerde zo eerder al enkele fictieve personages maar nu zet ze voor het eerst zichzelf te kijk in dit sobere (zelf)portret over de 25-jarige Julie. Net als Hogg studeert dit rijkeluiskindje film en betrekt het in de jaren 1980 een flat in Londen (een replica van Hogg’s toenmalige stulpje) waar ze tussen de liederlijke fuiven door bezeten raakt door de arbeidersklasse. Als Anthony haar erop wijst dat die fascinatie misplaatst is, smelt ze voor deze eigenwijze dandy. ‘Een sociaal-realistische film over posh people’, noemde The Guardian het. En: ‘Een hedendaags antwoord op Antonioni en Visconti.’

ENGLISH
A young film student in the early ’80s becomes romantically involved with a complicated and untrustworthy man.

The Guardian ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
The Souvenir is an artefact in the highest auteur register. Its absence of tonal readability is a challenge. But there is also a cerebrally fierce, slow-burn passion in its austere, unemphasised plainness.

IndieWire ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
It may have taken Hogg several decades to realize that her own box of darkness was actually a beautiful gift, but she unwraps it with the care and tenderness of someone who understands its true value.

Variety ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Achingly well-observed in its study of a young artist inspired, derailed and finally strengthened by a toxic relationship, it is at once the coming-of-age story of many women and a specific creative manifesto for one of modern British cinema’s most singular writer-directors.

JOANNA HOGG

(1960 | ENGLAND) Honor Swinton Byrne, Tom Burke, Tilda Swinton, Richard Ayoade David Raedeker Joanna Hogg

“Een semi-autobiografische, nietsontziende coming-of-agefilm over een jonge kunstenares in de jaren 80. Jongeren van nu zullen er veel in herkennen.”

ratingratingratingratingrating

NRC

“A deft, distinctive and deeply personal story of young love”

ratingratingratingratingrating

The Guardian

“De geweldige Honor Swinton Byrne (die een aantal schitterende scènes heeft met haar moeder Tilda Swinton) is dromerig én scherp observerend, ambitieus en doelloos tegelijk”

ratingratingratingratingrating

De Volkskrant

Tips voor u

Land

voorpremière

Nomadland

The Dissident

première

Blackbird

OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.