laatste week

Sibel

NOG STEEDS TE ZIEN !

ratingratingrating

NRC

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

95 min. Turkish Dutch TURKEY

De ontvangst kan vrij onbetrouwbaar zijn bovenop de bergen van de Zwarte Zee in Turkije, dus de vrouwen die theebladeren plukken in het allegorische drama Sibel van Guillaume Giovanetti en Çagla Zencirci hebben hun toevlucht genomen tot een andere methode: ze fluiten. Niet zomaar eentonig getjilp, maar uitgebreide gesprekken waarin de dorproddels worden doorgegeven. Terwijl de vrouwen het fluiten beschouwen als een alternatief voor verbale praatjes, is het voor de 25-jarige Sibel (Damla Sönmez) de enige manier waarop ze kan communiceren.

Sibel woont samen met haar alleenstaande vader Emin (Emin Gürsoy) en haar jongere zus Fatma (Elit Iscan). In de afgelegen gemeenschap wordt ze als een paria behandeld omdat ze ‘pech’ brengt. Waaruit die ‘pech’ bestaat kan niemand duidelijk verwoorden maar heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Sibel vanwege haar handicap nooit een man zal vinden en geen kinderen zal krijgen. Sibel probeert op alle mogelijke manieren de aandacht te trekken van haar dorpsgenoten. Ze is voortdurend met iets bezig, oogst de gewassen op het land, hakt hout en kookt voor haar vader en jongere zus. Het lijkt wel of ze met hard werken haar plaaggeesten wil intimideren. Ze jaagt ook op een wolf waarvan wordt beweerd dat hij gevaarlijk is. Als ze de wolf zou kunnen dood schieten, zou ze zeker in aanzien stijgen.

Er zitten duidelijk sprookjesachtige elementen in Sibel. Een grote boze wolf jaagt iedereen angst aan. Sibel’s huiselijk leven maakt haar de Assepoester van het gezin en haar hatelijke zus Fatma kan net zo goed een slechte stiefzus zijn. Haar Prins Charming komt in de vorm van Ali (Erkan Kolçak Köstendil), een gewonde voortvluchtige gedetineerde die ze in het bos beschermt en verzorgt. Zeer tegen de zin van haar vader gaat Sibel zich steeds onafhankelijker gedragen. Haar steeds sterker wordende opstandigheid en het toenemende vertrouwen in zichzelf zorgen ervoor dat ook haar vader en haar traditioneel ingestelde zus een meer eigentijdse kijk op de wereld krijgen.

Actrice Damla Sönmez speelt op indrukwekkende wijze de rol van Sibel. Haar vlammende ogen spreken boekdelen over haar gevoel van onrechtvaardigheid. Vanuit haar onderdrukte positie in de gemeenschap komt ze op voor haar eigen identiteit, haar eigen gevoel en haar eigen leven. Strijdbaar en wars van intimidaties vecht ze voor een beter en ander bestaan. Dat is de kracht van Sibel. Een film die het persoonlijke verhaal optilt naar een universeel niveau.

ENGLISH
25-year-old Sibel lives with her father and sister in a secluded village in the mountains of Turkey’s Black Sea region. Sibel is a mute, but she communicates by using the ancestral whistled language of the area. Rejected by her fellow villagers, she relentlessly hunts down a wolf that is said to be prowling in the neighbouring forest, sparking off fears and fantasies among the village women. There she crosses path with a fugitive. Injured, threatening and vulnerable, he is the first one to take a fresh look at her.

GUILLAUME GIOVANETTI & CAGLA ZENCIRCI

Damla Sönmez, Erkan Kolçak Köstendil, Emin Gürsoy, Elit Iscan, Meral Çetinkaya Bassel Hallak & Pi Eric Devin Çagla Zencirci, Guillaume Giovanetti & Ramata Sy

“Damla Sönmez heeft een magnetiserende aanwezigheid op het scherm”

ratingratingrating

NRC

Tips voor u

Valley of The Gods

première

Once Were Brothers

laatste week

Babyteeth

Barn

OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.