KLASSIEKER - ONE WEEK ONLY

Sátántangó

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

439 min. Hungarian Dutch HUNGARY
vanaf 1 april te zien

Een symfonie in zwartwit, een meesterproef van beeldend vertellen. Béla Tarr’s zeven-en-een-half uur durende magnum opus volgt de bewoners van een Hongaars dorpje na de val van het communisme.

Drank, veel drank en het gerucht dat de doden zijn opgestaan nemen bezit van de verbeelding. Het lijkt bijna onmogelijk: een werkdag lang in de bioscoopstoel, kijkend naar een en dezelfde film. Toch is dat wat de Hongaarse regisseur Béla Tarr van zijn publiek eist, en dat dat geen probleem is, bewezen de lyrische reacties van filmkijkers en kritiek bij uitbreng van Sátántangó in 1994 en bij latere hervertoningen.

Tarr liet in 2011 weten dat The Turin Horse zijn laatste speelfilm zou zijn. Tarr hield woord – nieuwe speelfilms zijn niet meer verschenen. De heruitbreng door Eye Filmmuseum van Sátántangó is niet alleen een eerbetoon aan een klassieker van de Oost-Europese film, maar ook de kans om kennis te maken met een uitzonderlijk begaafde verhalenverteller-in-beelden.

Sátántangó is gestructureerd als een tango door het heden en verleden. In twaalf ‘bewegingen’, opgenomen in lange takes in een betoverend zwart-wit, neemt Tarr je mee naar een morsig dorpje in Hongarije. De werknemers van de voormalige collectieve boerderij zijn radeloos na de val van het communisme; zekerheden zijn verdwenen, wat rest is de dorpskroeg, roddel en het angstaanjagende vermoeden dat de doden zullen herrijzen…

Sátántangó behoort met Damnation (1988) en Werckmeister harmóniák (2000) tot een trilogie die tot stand kwam in samenwerking met de Hongaarse romanschrijver en scenarist László Krasznahorkai. De films zijn een commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving; onverwachte, bedreigende ontwikkelingen blijken het dierlijke in de mens omhoog te brengen.

ENGLISH
On the eve of a large payment, residents of a collapsing collective farm see their plans turn into desolation when they discover that Irimiás, a former co-worker who they thought was dead, is returning to the community.

BELA TARR

(1955 | HUNGARY) Mihály Vig, Putyi Horváth, Lásló feLugossy, Éva Almássy Albert Mihály Vig Gábor Medvigy László Krasznahorkai (novel) | László Krasznahorkai & Béla Tarr (screenplay)
OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.