eenmalig

De Reis van Khadija – met inleiding

documentaire eenmalig

71 min. Dutch | Moroccan NEDERLAND | MAROKKO TARIK EL IDRISSI

Met inleiding van de regisseur

De Reis van Khadija is een meeslepend en authentiek verhaal over de Amsterdamse Khadija al Mourabit die op zoek gaat naar het verhaal van haar grootmoeder Mamma Allal in de Marokkaanse Rif.

De grootmoeder van Khadija was een sterke vrouw. Memma Allal leefde begin vorige eeuw in de Marokkaanse Rif, het bergachtige noorden van Marokko. Mensen die haar hebben gekend, praten nog steeds met respect over haar. Ook Al Mourabit is gefascineerd door de vrouw die ze helaas niet heeft gekend. Ze herkent zich in haar rebelse en onstuimige grootmoeder.

De reis van Khadija is in januari in première gegaan in het Nederlands Instituut in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Schrijver Abdelkader Benali kwam met het idee om een film te maken over de positie van vrouwen in de Rif. Benali was klaar met verhalen van alleen maar mannen over de Rif, waar hij is geboren en driekwart van de Marokkaanse Nederlanders hun wortels hebben. Met de Marokkaanse regisseur Tarik el Idrissi zocht hij een vrouw die het vrouwenverhaal kon vertellen. Ze kwamen uit bij Khadija al Mourabit.

Khadija al Mourabit is geboren in Amsterdam, maar haar ouders kwamen uit de Rif. Al meer dan tien jaar is ze bezig met de strijd van Marokkaans-Nederlandse vrouwen voor meer rechten. Ze was voorzitter van Buya, de Marokkaanse vrouwenvereniging in Utrecht, en ze deed vrijwilligerswerk voor Spiegelbeeld, een inloophuis voor jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen in Amsterdam. Nu is ze betrokken bij de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland.

TARIK EL IDRISSI

Khadija al Mourabit

Tips voor u

Gräns

Todos lo saben

Girl

The Sisters Brothers

OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.