Picciridda

ratingratingrating

NRC

tickets en tijden

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

99 min. Italian Dutch ITALY PAOLO LICATA

Een Siciliaans vissersdorpje in de jaren ’60. Lucia is elf jaar als haar ouders besluiten hun povere bestaan te verruilen voor een zoektocht naar werk en geluk in Frankrijk. Het meisje zelf is geen onderdeel van het plan. Zij komt te wonen bij haar grootmoeder, de strenge en schijnbaar emotieloze Maria. Lucia wordt gekweld door nostalgische gevoelens over haar ouders.

Maar naarmate de tijd verstrijkt, begint ze belangstelling te krijgen voor mannen. Een mysterieuze wereld waar ze van haar grootmoeder ver vandaan moet blijven maar die ze zelf graag wil ontdekken. Gedreven door nieuwsgierigheid verliest Lucia op een dag haar kinderlijke onschuld aan een afschuwelijk familiegeheim. Vanaf dat moment ziet ze de wereld met andere ogen.

De Filmkrant:
Regisseur Paolo Licata wilde per se een Siciliaans meisje voor de hoofdrol in Picciridda, zijn verfilming van de gelijknamige roman van Catena Fiorello waarin de couleur locale essentieel is. Hij vond Marta Castiglia na honderden screentests – ze moest alleen het regionale dialect nog leren. Picciridda speelt zich af op Favignana, een eiland aan de westkust van Sicilië, waar de tijd stil lijkt te staan en het geografisch isolement de sociale interactie bepaalt. Iedereen kent iedereen. Reputaties dienen koste wat kost bewaakt te worden. Rituelen en religieuze feesten bepalen de kalender. Er is zo weinig werk dat de ouders van de elfjarige Lucia naar Frankrijk vertrekken, in de hoop op meer voorspoed. Haar broertje mag mee, zij niet: oma (‘nonna’) Maria zal zolang voor haar zorgen. Hoewel: Maria reageert zo bot en hardhandig op het dramatische afscheid dat je aanvankelijk vreest dat Lucia bij een bruut is achtergelaten.

Maar niets is wat het lijkt. Gaandeweg groeit er een vertrouwensband tussen de twee, waarbij actrice Lucia Sardo als de stoere, hoekige Maria knap gedoseerde glimpjes kwetsbaarheid laat zien. Soms draagt ze haar lange zwarte haar even los, of zit ze op haar stoepje te roken, en zie je opeens een eenzaam mens. Lucia ziet dat ook. Met al haar gesnauw en sporadische gemep is nonna óók haar hoedster, haar wekker en haar geweten. Bij haar durft Lucia een tiener worden, met nukkige buien en vragen over alles. Waarom mag ze niet op bezoek bij tante Pina en oom Saro, die haar vriendelijk aanhalen en stiekem kadootjes toestoppen? Waarom is nonna zo boos en wantrouwend?

ENGLISH
A story of great women set in an impervious nature, told among the silence of the left unsaid.

PAOLO LICATA

Tania Bambaci, Marta Castiglia, Nicoletta Cifariello, Claudio Collovà Pericle Odierna Lorenzo Adorisio Ugo Chiti, Catena Fiorello & Paolo Licata

“Lucia Sardo speelt een indrukwekkende hoofdrol”

ratingratingrating

NRC

Tips voor u

Madre

Burden

Gli anni più belli

première

Un homme et une femme

KLASSIEKER
OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.