The Movies Top-10 #6

Öndög

ratingratingratingrating

De Volkskrant

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

100 min. Mongolian Dutch MONGOLIA
vanaf 5 augustus te zien

Wang Quan’an won in 2007 de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn met de film Tuya’s Marriage. Net als in Öndög speelde de Mongoolse steppe een belangrijke rol in die film.

Öndög begint met de vondst van een overleden vrouw in een uitgedroogd graslandschap. Een jonge politieagent moet het lichaam bewaken. Al snel komt een herderin met een kameel hem gezelschap houden. Zij maakt avances en ze hebben sex in de barre kou. De vrouw komt er al snel achter dat ze zwanger is. Maar kan een baby de manier veranderen waarop zij met de rest van de wereld omgaat ? Wang Quan’an durft in zijn film lange scènes in te lassen waarin schijnbaar niets wezenlijks gebeurt. Totdat de absolute stilte van de omgeving wordt verstoord door een onverwachte levensgebeurtenis. Zoals een overlijden of een geboorte, een onverwacht gevoel van liefde, humor, warmte of filosofische overpeinzing, gecentreerd rond het enigma van de öndög.

Öndög is het Mongoolse woord voor ei. Pas in het laatste deel van de film wordt duidelijk dat öndög zowel verwijst naar gefossiliseerde dinosauruseieren als naar de groeiende foetus in de moederschoot. Met zijn betoverende landschapsfotografie, zijn etnografische details en zijn memorabele no-nonsense heldin, is Öndög onweerstaanbaar en verrassend. Tot aan het excentrieke gebruik van het liedje ‘Love Me Tender’ van Elvis Presley toe.

Öndög is van een eenvoud die nog slechts zelden valt te bewonderen. De beelden laten een diepe indruk achter en vertellen een verhaal dat cinematografisch onuitwisbaar is.

ENGLISH
A murder case in the Mongolian steppe. A herder is asked to guard the crime scene – a woman who resolutely scares off both wolves and her neighbor. She has her own plans for the future, which are closely linked to the myths of her homeland.

QUAN'AN WANG

(1965 | CHINA)
Tuya's Marriage (2006)
Aorigeletu, Gangtemuer Arild, Dulamjav Enkhtaivan, Norovsambuu Aymerick Pilarski Quan'an Wang

“De overdonderende Mongoolse steppe van Öndög verdient een groot scherm”

ratingratingratingrating

De Volkskrant

“Betoverende plaatjes en droogkomische humor in een elliptische vertelling over leven, sterven en liefde”

ratingratingratingrating

VPRO Cinema

Tips voor u

April, May en June

Stadstrand de Hallen

Collective

The Movies Top-10 #9

Queen & Slim

The Movies Top-10 #10

Give Me Liberty

laatste week
OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.