Mountain

Ha'har

Directed by YAELLE KAYAM

Music Ophir Leibovitch Director of cinematography Itai Marom

Cast Hitham Omari, Shani Klein, Avshalom Polak

 Country ISRAEL  Length 83 min.  Language Hebrew  Subtitles Dutch 

kijkwijzer

13:10

tickets

15:10

tickets

Jeruzalem. Een devote jonge vrouw woont met haar man en kinderen bij het joodse kerkhof op de Olijfberg. Haar man is leraar en diep religieus. Hij zit altijd te schrijven of met zijn hoofd in de boeken. Als ze overdag alleen is, wandelt de vrouw op het kerkhof, de begraafplaats van zowel joden, christenen als moslims. Ze maakt een praatje met de Arabische grafdelver en met de toeristen. Het frustreert de vrouw mateloos dat ze niet meer wordt begeerd door haar man. Overmand door eenzaamheid en verstoken van elke vorm van intimiteit sluipt ze stiekem het huis uit om op het kerkhof in het donker rond te dolen. ‘s Nachts is het kerkhof het territorium van dronken zwervers, prostituees en drugdealers. Als ze getuige is van een seksscène, is ze compleet van streek. Een nieuwe wereld gaat voor haar open.

Mountain geeft je aanvankelijk het onbehaaglijk gevoel van een levende vrouw die al voor de helft is begraven. Maar naar het einde toe wordt de de film steeds meer een warm pleidooi voor vrouwelijke begeerte, initimiteit en de behoefte aan sex. Hoeveel vrouwen zitten niet gevangen in een keurslijf van mannelijke dominantie?.

Mountain is een poëtisch en visueel sterk portret van een vrouw die uiteindelijk voor zichzelf opkomt.

ENGLISH
A young Orthodox Jewish woman becomes ensconced in a nocturnal community of prostitutes and drug dealers that congregates in the ancient cemetery atop Jerusalem’s Mount of Olives.

YAELLE KAYAM

1979 | ISRAEL

“Tragisch huwelijksrelaas”

Het Parool

ratingratingratingrating