laatste week

Le Semeur

ratingratingratingrating

De Volkskrant

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

98 min. French Dutch FRANCE

Deze film heeft een afwijkend beeldformaat

Het is 1852 en het leger van Napoleon III (neef van Napoleon Bonaparte) slaat de opstand van de Provençaalse boeren neer. Ook het bergdorpje van Violette in de Franse Alpen wordt niet ontzien en alle mannen worden gedeporteerd. De overgebleven vrouwen moeten het zelf zien te rooien. Het is zwaar zonder de mannen. De oogst moet worden binnengehaald, de nodige reparaties aan de huizen en er moet ook weer worden gezaaid voor het nieuwe jaar. Na maanden van totale isolatie en zonder uitzicht op een terugkomst van de mannen, beginnen de vrouwen wanhopig te worden, ook zijn ze bang kinderloos te blijven. Violette (Pauline Burlet) en haar vriendinnen zweren een eed, dat ze de eerste man die in het dorp verschijnt, zullen delen.

Le Semeur is de debuutfilm van Marine Francen. Ze baseerde haar film op de novelle van Violette Ailhaud die zij in 1919 schreef, maar die pas in 2006 werd gepubliceerd. Aihaud beschrijft in de novelle de gebeurtenissen die haar zijn overkomen. Ze raakte geïnspireerd de novelle te schrijven, nadat ze had vernomen dat tijdens WO I in een Frans dorpje hetzelfde was gebeurd. Violette Ailhaud, die in 1925 overleed, gaf haar manuscript aan haar advocaat met als instructie dit in 1952 aan haar vrouwelijke familieleden te geven, exact 100 jaar na de gebeurtenissen die haar waren overkomen en die zij beschrijft. Haar nakomelingen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat de novelle is gepubliceerd.

De film werd opgenomen in het bergdorpje La Garde-Guérin in de Noorderlijke Cévennes. Marine Francen ontving op het Filmfestival San Sebastián de prestigieuze New Directors Award voor het beste filmdebuut.

ENGLISH
Violette is old enough to get married when her village in the Lower Alps is cruelly deprived of all its men by the repression that followed the republican uprising of December 1851. For the next two years, the village is completely cut off. The women swear an oath that if a man should come, he will become their shared husband, so that life may continue to flourish in each of their wombs.

The Hollywood Reporter
A fundamentally serious film leavened by a streak of deadpan, droll humor, its quality will ensure even greater interest in Ailhaud’s memoir in the run-up to its impending centenary.

MARINE FRANCEN

(FRANCE) Pauline Burlet, Alban Lenoir, Géraldine Pailhas, Iliana Zabeth Frédéric Vercheval Alain Duplantier Violette Ailhaud (book), Marine Francen, Jacqueline Surchat & Jacques Fieschi (scenario)

“Dromerige film die wel degelijk concrete vragen stelt”

ratingratingratingrating

De Volkskrant

Tips voor u

Do the Right Thing

KLASSIEKER

Das Vorspiel

Premiere

Les Misérables

Nog steeds te zien !

A Beautiful Day in the Neighborhood

Premiere
OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.