Arts in Cinema Seizoen 2019

Klimt & Schiele: Eros and Psyche

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

95 min. English | German Dutch

De kunstdocumentaires uit het Arts in Cinema-programma bieden een meeslepende, filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers. Bekijk hier het hele programma van De FilmHallen en The Movies.

Klimt & Schiele: Eros and Psyche
1918. Toen het gebrul van de kanonnen van de Eerste Wereldoorlog stilviel, liep in Centraal Europa, in Wenen, de Gouden Eeuw op haar laatste benen. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk begon uiteen te vallen. In de nacht van 31 oktober 1918 stierf Egon Schiele, thuis in zijn eigen bed, één van de 20 miljoen slachtoffers van de Spaanse griep. Hij stierf terwijl hij de onzichtbare ziekte in de ogen keek, op de enige manier die hij kende: door hem te schilderen. Hij was 28 jaar oud. Slechts enkele maanden eerder waren zijn werken te bewonderen in de grote hal van het ‘Secession’ gebouw: 19 olieverfschilderijen en 29 tekeningen. Dit was zijn eerste succesvolle tentoonstelling, een viering van een nieuwe schildersopvatting waarin menselijke angsten en verlangens de boventoon voerden.

Een paar maanden eerder was zijn mentor en vriend Gustav Klimt overleden. Sinds de eeuwwisseling had hij de manier waarop mensen tegen kunst aankeken fundamenteel veranderd en had hij een nieuw groep geformeerd: De Secessie. Heden ten dage trekken de meesterwerken van Klimt toeschouwers van ver de gehele wereld, van Wenen tot The New Gallery in New York, of spelen ze de hoofdrol in films zoals Woman in Gold.

En nu, 100 jaar later, nemen de kunstwerken van deze visionairs – tussen de Art Nouveau en Expressionisme in – wederom een centrale rol in, naast de werken van ontwerper en schilder Koloman Moser en architect Otto Wagner, die ook beiden stierven in Wenen in hetzelfde jaar 1918. Als startpunt voor de film dienen de vele geplande jubileumtentoonstellingen, maar vooral wordt de nadruk gelegd op een buitengewoon tijdsgewricht: een magisch moment voor kunst, literatuur en muziek, in een tijd waarin allerlei nieuwe ideeën opborrelden: Freud ontdekte de drijfveren van de psyche en vrouwen begonnen hun zelfstandigheid op te eisen. Deze filmgebeurtenis voert de kijker langs de statige hallen van het Albertina, het Belvedere en diverse kunsthistorische musea, zoals het Leopold Museum, het Sigmund Freud Museum en het Wener Museum.

ENGLISH
Delve into the turn-of-the century Vienna artworld and tour through exhibitions of Klimt and Schiele’s legendary works. 1918. As the roar of the First World War cannons is dying out, in Vienna, the heart of Central Europe, a golden age comes to an end. The Austro-Hungarian Empire is beginning to disintegrate. Since the dawn of the century, Gustav Klimt and Egan Schiele have fundamentally changed the feeling of art, through a new way of painting that portrayed the restlessness, fears and desires of mankind.

Tips voor u

Fin de siglo

About Endlessness

laatste week

A Beautiful Day in the Neighborhood

Matthias et Maxime

OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.