laatste week

Jinpa

ratingratingratingrating

De Volkskrant

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

86 min. Tibetan Dutch CHINA | TIBET

Kekexili is de naam van de spookachtige, dunbevolkte Tibetaanse hoogvlakte waar het verhaal zich afspeelt. Een ruigharige man in een leren pak en met een donkere zonnebril rijdt met zijn vrachtwagen over de uitgestrekte, met sneeuw bedekte vlakte. Tijdens zijn reis onderhoudt hij zich door uit volle borst mee te zingen met het lied ‘O Sole Mio’ , dat hij op een cassettebandje heeft opgenomen. Hij rijdt per ongeluk een schaap dood en pikt een zwijgzame oude man in traditionele kledij op. Net als de vrachtwagenchauffeur blijkt de man Jinpa te heten. Hij is op weg naar Sanak, op zoek naar de moordenaar van zijn vader. Nadat hij de man op de plaats van bestemming heeft afgezet, rijdt Jinpa de chauffeur door naar een klooster. Bezorgd over een slecht karma vanwege het gedode schaap, vraagt hij een monnik te bidden voor de ziel van het schaap. Ook het verhaal van de man verontrust hem. Hij vindt dat hij een eventuele wraakmoord moet zien te voorkomen. Op zoek naar de potentiële moordenaar komt Jinpa in een theehuis terecht waar een kokette gastvrouw hem probeert te verleiden. In wazige zwart/wit beelden vertelt zij hem in flashback een verhaal van vroeger.

Jinpa is een cinematografisch hoogstandje waarin de naturalistisch en poëtisch vastgelegde Kekexilische hoogvlakte wordt afgewisseld met expressionistische interieurs. Met name het prachtige kleurenspel, zoals het naast elkaar plaatsen van hete roodoranje interieurs en koele, geelgroene tinten van de nacht zijn indrukwekkend. Jinpa betekent in het Chinees letterlijk: ‘dood een schaap’.

ENGLISH
On an isolated road passing through the vast barren plains of Tibet, a truck driver, who has accidentally run over a sheep, chances upon a young man, who is hitching a ride. As they drive and chat, the truck driver notices that his new friend has a silver dagger strapped to his leg. He comes to understand that his man is out to kill someone, who wronged him earlier in life. As he drops the hitchhiker off at a fork in the road, little does the truck driver realize that their short time together has changed everything, and that their destinies are inexorably intertwined.

PEMA TSEDEN

(1969 | TIBET) Jinpa, Genden Phuntsok, Sonam Wangmo Giong Lim Songye Lu Pema Tseden

“Ongrijpbaar en subliem”

ratingratingratingrating

De Volkskrant

“Ongekend oogverblindend”

ratingratingratingrating

NRC

OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.