laatste week

Gunda

ratingratingratingratingrating

De Volkskrant

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

93 min. English Dutch NORWAY | USA

Een hartveroverende en onvergetelijke film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen 12 biggen grootbrengt. In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol en glorieus in beeld gebracht; extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd.

Als vierjarige had Victor Kossakovsky een tijd lang een biggetje als zijn beste vriend. Het werd de bron voor zijn allereerste filmidee; een film over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol. Maar, terwijl hij uitgroeide tot een van de beroemdste documentaire regisseurs van de wereld, kreeg hij deze film maar niet van de grond. Tot na een kwart eeuw, de tijd eindelijk rijp bleek te zijn.

In zijn zoektocht naar de ”Meryl Streep” onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag het meteen: “Zij is zo krachtig in haar gezicht”. Haar volgen we terwijl zij biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren of de achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is wonderbaarlijk meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden.

Het magnifieke camerawerk draagt daar enorm aan bij. Het zwartwit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in alle belevenissen en ontdekkingen. Een unieke film, die sinds de première op filmfestival Berlijn een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson als grootste fans heeft.

ENGLISH
Gunda takes an absorbingly meditative look at farm life from the animals’ perspective, tacitly posing questions about our relationship to food along the way.

The New York Times ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sublimely beautiful and profoundly moving, it offers you the opportunity to look — at animals, yes, but also at qualities that are often subordinated in narratively driven movies, at textures, shapes and light.

VIKTOR KOSAKOVSKIY

(1961 | RUSSIA) Gunda Viktor Kosakovskiy & Egil Håskjold Larsen Viktor Kosakovskiy & Ainara Vera

“Wat is het vertederend, zoals de zon langs de oren van de biggetjes strijkt, zoals ze happen naar regen”

ratingratingratingratingrating

De Volkskrant

Tips voor u

In a Lonely Place

KLASSIEKER

Envole-Moi

The Painter and the Thief

Cowboys

Previously Unreleased
OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.