laatste week

Girl

ratingratingratingratingrating

VPRO Cinema

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

100 min. French | Flemish | English Dutch BELGIUM

Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren.

Tijdens het Filmfestival van Cannes sleepte Girl verschillende prijzen in de wacht. Debuterend regisseur Lukas Dhont werd bekroond met de prestigieuze Camera d’Or, de jonge hoofdrolspeler Victor Polster won de prijs voor de Beste Vertolking in Un Certain Regard, de internationale pers beloonde Girl met de Prix Fipresci en de film won ook nog eens de Queer Palm. Bij de wereldpremière tijdens het Filmfestival van Cannes werd de film beloond met een minutenlang durende staande ovatie.

DE VOLKSKRANT:
“Als Lara langzaam de tape wegtrekt waarmee ze haar piemel naar achter heeft geplakt, op de wc in het gerenommeerde balletinstituut, voel je de pijn zinderen. Ze ademt hoorbaar als de huid op haar onderbuik in close-up zichtbaar wordt, rood en geïrriteerd. Op de tanden bijten, door de pijn heen: Lara is niet anders gewend. Ze wil twee dingen worden: prima ballerina en vrouw. In beide gevallen zit haar jongenslijf in de weg. Dus volgt ze de ongeschreven regel die elke ambitieuze ballerina kent: als het lijf zich niet goedschiks plooit, dan maar kwaadschiks. Girl gaat over transgenders. Over ballet en bloedende tenen. Meer algemeen: over de botsing tussen de wil en het lichaam. Het is niet minder dan een droomdebuut voor de 27-jarige Belgische regisseur Lukas Dhont. Zijn film won in Cannes vier prijzen, waaronder die voor beste debuut en beste acteur.”

ENGLISH
Lara is a 15-year-old girl, born in the body of a boy, who dreams to become a ballerina.

LUKAS DHONT

(1991 | BELGIUM) Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart, Katelijne Damen Valentin Hadjadj Frank van den Eeden Lukas Dhont & Angelo Tijssens

“Het verhaal is nooit sentimenteel of melodramatisch, Lara nooit zielig of eendimensionaal, en – het allerbelangrijkste – de jonge Victor Polster is perfect gecast als Lara”

ratingratingratingratingrating

VPRO Cinema

ratingratingratingratingrating

NRC

“De jonge Victor Polster vertaalt het knappe script fenomenaal.”

ratingratingratingrating

De Volkskrant

Tips voor u

Yesterday

voorpremière

Renoir: Revered and Reviled

Arts in Cinema Seizoen 2019

FilmHallen Fast Forward #25: Apollo 11

voorpremière + voorprogramma

La terra dell’abbastanza

première
OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.