De Oost

ratingratingratingrating

De Volkskrant

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

141 min. Nederlands | Indonesisch Nederlands NEDERLAND

Indonesië, 1946. Johan (Martijn Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (Marwan Kenzari). Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

Het Parool
De Oost is veruit de meest besproken Nederlandse speelfilm van de afgelopen jaren. De gemoederen in het publieke debat zijn hoog opgelopen, inclusief een afgewezen claim bij de rechter over het toevoegen van een disclaimer over het fictionele karakter.

Het aan de orde stellen van gevoelige thema’s als het koloniaal verleden en de oorlog in Indonesië is al voldoende stof voor discussie. In De Oost gaat het ook nog om de ­fictieve verbeelding van een waargebeurde geschiedenis: het gewelddadige optreden van een Nederlands-Molukse gevechtseenheid onder leiding van kapitein Raymond Westerling in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

Geen wonder dat allerlei betrokkenen en belangengroepen zich fel hebben uitgesproken. Het toont aan dat de koloniale maatschappij en de onafhankelijkheidsoorlog in tijd weliswaar ver van ons afstaan, maar dat deze zo ingrijpend zijn geweest dat de gevolgen nog steeds doorwerken – op persoonlijk niveau, maar ook op het niveau van onze samenleving.

JIM TAIHUTTU

Martijn Lakemeier, Denise Aznam, Marwan Kenzari, Jonas Smulders, Reinout Scholten van Aschat, Jim Deddes, Jeroen Perceval, Abel van Gijlswijk, Peter Paul Muller, Joenoes Polnaija Lennart Verstegen Mustafa Duygulu | Jim Taihuttu

“Verbeeldt op nietsontziende wijze een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis”

ratingratingratingrating

De Volkskrant

Tips voor u

Promising Young Woman

Judas and the Black Messiah

Luizenmoeder – De Film

Mitra

première
OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.