laatste week

Climax

ratingratingratingratingrating

VPRO Cinema

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

95 min. French | English Dutch FRANCE

Een bejubelde, bedwelmende en overweldigende film waarin een dansrepetitie volledig uit de hand loopt; decadent, sexy en uitzinnig als een schilderij van Jeroen Bosch. Regisseur Gaspar Noé (Irréversible) overtreft zichzelf en maakte een film die alles wat je het afgelopen jaar zag in zijn schaduw stelt.

Een groep virtuoze dansers verzamelt zich in een afgelegen schoolgebouw om te repeteren. Ze zijn op tournee in de VS. Het is de jaren ’90. De repetitie is een fenomenale en onvergetelijke dans-performance, die overloopt in een feestje om hun aanstaande succes te vieren. De energie is hoog, de dansers zijn opgewonden en het duurt wel even voordat ze door hebben dat er LSD in de Sangria zit. Vanaf dan loopt het totaal en compleet uit de hand. Alle stadia als in Dante’s hel worden doorlopen, met een sensuele, filmische energie zoals waarschijnlijk alleen Noé die kan creëren.

Het is bijna ongelofelijk dat deze film in maar 15 dagen is gemaakt. De dansers zijn geen acteurs, maar schitteren als een eclectisch en hypnotiserend collectief. De manier waarop de camera naadloos vloeit en samenwerkt met de fysieke expressie van de dansers is wonderbaarlijk, aanstekelijk en meeslepend. Een gesamtkunstwerk van Noé, zijn vaste cameraman Benoît Debie (Spring Breakers) en choreografe Nina McNeely (Rihanna, Major Lazer), ondersteund door een fantastische soundtrack (Daft Punk, Aphex Twin).

Climax was een van de meest besproken en bejubelde films van het afgelopen filmfestival Cannes en won de hoofdprijs in de Quinzaine des Réalisateurs.

ENGLISH
French dancers gather in a remote, empty school building to rehearse on a wintry night. The all-night celebration morphs into a hallucinatory nightmare when they learn their sangria is laced with LSD.

The Hollywood Reporter ✭✭✭✭✭
Pairing his usual boundary-pushing sex-and-drugs fixation with a vital presentation of wildly exuberant dance and movement, Gaspar Noe has made a film that’s seductive in its rhythms and bold visualization of his young dancers’ sometimes beautiful, other times brutal somatic expressiveness.

The Film Stage ✭✭✭✭✭
It’s all insane and intoxicating, and what’s perhaps most remarkable is that, ultimately, the ugliness and excess is legitimized by being in the service of an elaborate and ecstatically realized celebration of dancing as an art form.

GASPAR NOE

(1963 | ARGENTINA)
Love (2015) | Enter the Void (2009) | Irreversible (2002) | Seul contre tous (1998)
Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile Steve Bouyer & Pascal Mayer (music supervisor) Benoît Debie Gaspar Noé

“Briljant geschoten koortsdroom”

ratingratingratingratingrating

VPRO Cinema

“Een onvergetelijke ervaring”

ratingratingratingrating

NRC

Tips voor u

Working Woman

première

Ballon

laatste week

La promesse de l’aube

The Biggest Little Farm

OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.