laatste week

Burden

ratingratingrating

De Volkskrant

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

117 min. English Dutch USA

South Carolina, 1996. Mike Burden (Garrett Hedlund) is een zwijgzaam man en loyaal lid van de Ku Klux Klan. Maar hij verandert van gedachten wanneer hij verliefd wordt op de alleenstaande moeder Judy (Andrea Riseborough). Hij vlucht weg van de Klan en wordt opgenomen in het gezin van dominee Kennedy (Forest Whitaker), een idealistisch Afro-Amerikaans predikant die ernaar streeft om de vrede te bewaren. Het indrukwekkende Burden is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

De Filmkrant:
Een groep jongemannen werkt energiek aan de verbouwing van hun winkelpand, waarna ze bij een gemoedelijke barbecue neerstrijken. Er rennen honden en kinderen rond, een oude pick-up truck doet dienst als zwembad en ’s avonds mijmert men bij het kampvuur. Het schetst een chaotische, hecht ogende gemeenschap. Maar dan zien we een andere kant, bij de opening van hun Ku Klux Klan-museum. Deze zelfbenoemde rednecks, Trump-stemmers avant la lettre, worstelen opzichtig met een minderwaardigheidsgevoel, gebrek aan status, geld en educatie. En dat wakkert hun haat voor hun zwarte medeburgers maar aan.

Mike Burden werd ooit als verloren zoon opgenomen door Klan-leider Tom en laat zich diens hatelijke levensfilosofie sindsdien kritiekloos aanleunen. Tot Mike valt voor een alleenstaande moeder die niets moet hebben van hun racistische ideologie. Als Mike op haar aandringen de KKK verlaat, blijkt de band met de Klan-leden behoorlijk voorwaardelijk: hij verliest alles. Mike en Judy kunnen niet anders dan zich wenden tot de zwarte gemeenschap, waar dominee Kennedy en aanhang al snel hun hand over het hart strijken.

Andrew Heckler, die met dit drama als regisseur debuteert, schreef het scenario al zo’n twintig jaar geleden. In 2018 werd de film geproduceerd en anno nu blijkt het thema nog net zo relevant.

ENGLISH
When a museum celebrating the Ku Klux Klan opens in a South Carolina town, the idealistic Reverend Kennedy strives to keep the peace even as he urges the group’s Grand Dragon to disavow his racist past.

IndieWire ⭐️⭐️⭐️⭐️
As Burden, Garrett Hedlund astonishes in a nuanced portrait of a man resistant to change, until he finally comes to understand that hatred is literally killing him.

ANDREW HECKLER

Garrett Hedlund, Andrea Riseborough, Tom Wilkinson, Forest Whitaker, Usher Raymond Dickon Hinchliffe Jeremy Rouse Andrew Heckler

“Het uitmuntende spel van Garrett Hedlund laat zien hoe complex en ambigu de werkelijkheid kan zijn.”

ratingratingrating

De Volkskrant

Tips voor u

Happy Together

FILMS VAN WONG KAR WAI

Promising Young Woman

Chungking Express

FILMS VAN WONG KAR WAI

Just 6.5

laatste week
OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.