klassieker + documentaire

Apocalypse Now: Final Cut + Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now

Online ticket: €11,00 – Cinevilleticket € 0,00 - Prijsinformatie

183 + 32 min. English | French | Vietnamese Dutch USA

In de documentaire Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now, geregisseerd door Baris Azman en geproduceerd door bioscoop KINO Rotterdam, zijn nog niet eerder gepubliceerde setfoto’s te zien van de Nederlandse oorlogsfotograaf Chas Gerretsen, gemaakt tijdens de opnames van Francis Ford Coppola’s Vietnam-epos: Apocalypse Now. Het werk en verhaal van Chas Gerretsen werpt 40 jaar na de release, een nieuw licht op de totstandkoming van de beste oorlogsfilm ooit, met nog nooit eerder getoond beeld.

Apocalypse Now
Ten tijde van de Vietnamoorlog wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.

Francis Ford Coppola’s epos uit 1979 over de waanzin van de Vietnamoorlog, met Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall en Dennis Hopper in de hoofdrollen, is wel omschreven als een oorlog op zich. “Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.” Francis Ford Coppola’s oordeel over Apocalypse Now mag klinken als grootspraak, de uitspraak is niet ver bezijden de waarheid.

De openingsscène met een zwetende Martin Sheen onder de ventilator in een Vietnamse hotelkamer en de helikopteraanval op de maat van Wagner’s Walküre-thema behoren onderhand tot het collectief filmisch geheugen. En dan hebben we Robert Duvall’s optreden als de napalm-minnende luitenant-kolonel Bill Kilgore nog niet eens vermeld.

Twee Oscars: voor het camerawerk van Vittorio Storaro en het sounddesign.

ENGLISH
A U.S. Army officer serving in Vietnam is tasked with assassinating a renegade Special Forces Colonel who sees himself as a god.

The Guardian ✭✭✭✭✭
A film that needs to be seen on the big screen.

FRANCIS FORD COPPOLA

(1939 | USA) Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Frederic Forrest, Harrison Ford Carmine Coppola & Francis Ford Coppola Vittorio Storaro Joseph Conrad (novel), John Milius & Francis Ford Coppola (scenario)
OK

Filmhallen.nl gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

De laatste films & specials direct in uw mailbox?
Stuur mij wekelijks filmtips en aanbiedingen gebaseerd op mijn gegevens. Ik ga akkoord met de privacy policy van de FilmHallen en The Movies.